För er som arbetar inom pappersindustrin

      Kommentarer inaktiverade för För er som arbetar inom pappersindustrin

En stor andel av papper som blir tillverkat i Sverige utgör förpackningsmaterial som växer. Ungefär 90 procent blir exporterat medan mjukpapper går åt mest här i landet. Pappersproduktionen har legat på en stabil nivå en längre tid men ökat kraftigt genom de senaste åren. Det är förpackningsmaterial som ökat till största del.

På grund av våra stora svenska skogar, har pappersindustrin varit väldigt viktig i Sverige, den har stärkt ekonomin, tack vare att vi har kunnat tillverka allt papper själva. Det praktiska med pappersfiber från granträ är att den kan bli återvunnet upp till sju gånger. Därefter blir fibrerna för korta för att kunna bli återanvänt igen.

Utvecklingen av papper

Det sker mycket forskning kring utveckling av papper och förpackningar vilket är bra. Men det har varit svårt med valet av material då riktlinjer och tankar vilket även har påverkat dem som designar. Förpackningar har de fått designa om då materialet har blivit ändrade och maskiner har fått bli uppdaterade för att fungera med den nya kvaliteten, kolla in här.

Trotts digitaliseringen och att mycket av kommunikationen sker elektroniskt ökar vår konsumtion av papper. Även i Asien har konsumtionen av papper ökat men det är framförallt USA som ligger i topp med konsumtionen av wellpapp.